Portrætfotos – personlighed,
tøj og farver, part 1

Når du vælger tøj til dine portrætfotos, må du gerne være en lille bitte smule konservativ og afdæmpet i din smag. Det vigtigste er næsten, at tøjet er NYSTRØGET! Brug gerne bøjler til at transportere kjoler, skjorter og jakker til fotograferingen, og skift først tøj lige før fotograferingen.

Et portræt skal naturligvis være af den person, du er til daglig. Alligevel er en dårlig idé at stille i en krøllet, pink top og en halskæde af kæmpestore træperler i skrigende farver. Specielt hvis man er en mand…

Hvide farver kan godt fungere i beherskede mængder, f.eks. en hvid skjorte under en jakke. Vores øjne naturligt vil søge det lyseste område i et portræt som det første, og det virker bedst hvis dit ansigt og dine øjne har denne rolle. Tøj i afdæmpede, naturlige farver lader ansigtet og dine øjne komme frem i dit portrætfoto. Kombinerer vi dem med et godt, naturligt smil med glimt i øjet, har vi en vinder.

I tvivlstilfælde kan det betale sig at gå tilbage til de klassiske farver. Hvid, sort, mørkeblå og dyb bordeaux kommer du stort set aldrig galt afsted med. Disse farver fungerer som regel også godt, hvis billederne skal laves til sort/hvid i stedet for farve. Billedet af Britt viser rigtig godt, hvorfor sort og hvidt aldrig går af mode – det virker elegant og professionelt.

Samtidig er det vigtigt at være opmærksom på mønstre i stoffet. Store, mangefarvede blomstermønstre? Mnjah…nej, bestemt ikke optimalt. Små fine striber? Overraskende nok også et nej tak. De fine striber (eller prikker) danner moiré i billedet, et fænomen, hvor man kan se “regnbuer” hen over stoffet, når portrættet ses på en computerskærm eller en telefon.

Portrætfotos og tøj – variation er nøgleordet.

Tag en trøje, en habitjakke eller en bluse med, så vi let kan ændre stilen i billedet uden at skulle ud i en komplet omklædning. Jo flere strenge, vi har at spille på, jo større er chancen for at vi rammer din personlighed bedst muligt. Du må også meget gerne have en blanding af formelt og afslappet tøj med til dit portræt. De formelle billeder bruges tit på visitkort, mens de afslappede er gode på sociale medier.

Hvis I er flere personer på billedet, er det vigtigt at I har relativ ens tøjstil og farvevalg. I modsat fald bliver helhedsindtrykket nemt noget rod. Samtidig skal tøjstilen og farverne helst passe til virksomhedens overordnede image. De værdier, dit tøj udtrykker, skal helst passe nogenlunde med virksomhedens værdier. Det betyder ikke, at der ikke er plads til din egen personlighed, men det er helt klart det klogeste at finde et godt kompromis.

Læs mere om dine muligheder, og se eksempler på billeder på siden om portrætfotos.